The Secret of Moon Castle [Enid Blyton]


Penulis/Author: Enid Blyton
Penerbit/Publisher: Award
Cetakan/Edition: Hardback, 2nd impresion 2003
Kategori/Category: Children fiction
ISBN: 1-84135-145-8

Masih ingat dengan Jack, Mike, Peggy dan Nora yang bersembunyi di Pulau Rahasia karena menghindari siksaan paman dan bibi yang kejam? Peggy, Mike dan Nora Arnold adalah tiga bersaudara yang terpaksa dititipkan kepada paman dan bibi karena kedua orang tua mereka yang penerbang mengalami kecelakaan dan pesawatnya tidak bisa ditemukan. Bersama Jack yang bekerja di peternakan paman dan bibi itu, mereka merencanakan untuk melarikan diri dari siksaaan yang bertubi-tubi. Berbulan-bulan mereka hidup di sebuah pulau terpencil tak jauh dari tempat paman dan bibi mereka tinggal dengan bekal beberapa ekor hewan ternak yang mereka bawa. Ketika berjumpa kembali dengan Mr & Mrs Arnold, Jack pun dijadikan sebagai bagian dari keluarga mereka.

But that’s the story from “The Secret Island” (Pulau Rahasia). On this secret story, the four are back with new adventure. The holiday has started and the kids are allowed to go home from their boarding schools. This time, Jack and Mike came with Paul, the Prince of Baronia, who’s also their schoolmate. Paul’s family, the King & Queen of Baronia with Paul’s brothers would like to visit England this holiday for a month or two. With 20 servants and staffs, they require a big mansion or a castle to rent during their stay.

The Moon Castle appears to be suitable for the Baronian Royal family. Even though the castle is located far from civilisation, but the surrounding view was magnificent! Paul thought that his mother will definitely love the place. Besides, the closest town is not that far to reach using the Baronian tough cars thus food and supplies would not be a problem.

But… there was something weird about the beautiful castle as if the old legend was coming back. There was a say that no one would live peacefully in the Moon Castle unless they are part of the Moon family. Strange things happen to them such as books jump out from the library shelves, mysterious TWANG-DONG sounds, paintings come alive and they also saw a green purplish fiery glow coming from the nearby old tin mines. There was something fishy about the castle’s caretakers too… The three ladies seemed to be scared and they were very reluctant to allow anyone near the castle’s tower which keys have been missing for years. But one night, while searching for Paul’s pillow that went out of the window during a pillow fight, Jack and Mike saw lights coming from the tower! There’s something secretive about the castle, secret that is waiting to be solved by our friends…

Pertama kali membaca buku ini bertahun yang lalu, aku sempat loh terbawa suasana sangking asyiknya. Kebayang kalau aku yang ikut-ikutan tinggal di kastil indah yang misterius ini. Sebelum membaca edisi bahasa Inggris-nya, aku sudah terlebih dahulu memiliki yang versi Bahasa, baik “Pulau Rahasia” (The Secret Island) maupun “Rahasia Kastil Bulan” (The Secret of Moon Castle). Isinya tidak banyak berbeda kok, efek merindingnya juga sama hahaha… Salut banget buat yang dulu menerjemahkannya ke dalam Bahasa sehingga masa kanak-kanak aku dan teman-teman pun ramai dan kaya dengan karya-karya tenar dari penulis-penulis hebat semacam Blyton ini. Ada yang belum baca? Nanti cari ke toko buku ya! Dulu sih diterbitkan oleh Gramedia Pustaka Utama.

2 thoughts on “The Secret of Moon Castle [Enid Blyton]

  1. Aku suka banget cerita-cerita petualangan nya Enid Blyton. Tapi aku kog gak ingat seri yang ini ya? mungkin dah kelamaan kali hehehe. Tapi kalo yang seri Petualangan (yang ada burung kakaktua yang namanya Kiki itu) nah aku ingat banget.
    Duh, pengen koleksi deh. Sekarang baru lengkap yang Mallory Towers, St Claire, Si Gadis Paling Badung dan Pasukan Mau Tahu nih :D

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s